Kolin seminaarissa peräänkuulutettiin monipaikkaisuutta, joustavuutta ja ennakkoluulottomuutta

Kolin syksyiset ruskan sävyttämät maisemat houkuttelivat luontokeskuksen auditorioon monipuolisen osallistujajoukon (1.10.2019). Suurin osa seminaarilaisista oli paikan päällä, mutta Kainuun Nuotan rakentaman nettiyhteyden päässäkin oli mukavasti porukkaa. Hieman vahvempaa edustusta olisi tietenkin odottanut erityisesti kylien suunnalta, koska ohjelma oli rakennettu juuri heitä palvelevaksi.

Tilaisuuden asiantuntevana avaajana toimi Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen. Avauspuheenvuorossaan hän korosti, että monipaikkaisuus ja digitalisaatio ja niihin liittyvät joustavat palvelut ja yritystoiminta on koko kunnan ja koko Itä-Suomen kannalta merkityksellinen asia. Lisäksi hän peräänkuulutti koko aluepolitiikan muutosta ja tässä asiassa viestiä pitää viedä valtiolle päin.

Aamupäivän ”digitalisaatiojakson” avasi Veli-Matti Karppinen luoden yleiskuvaa digitaalisen teknologian mahdollisuuksista niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Kaikkien uusien asioiden käyttöönotossa ja kokeilemisessa tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja tietenkin vahvaa työpanosta. Mallioppilaana Veli-Matin esitykselle ainakin kuituverkon rakentamisen suhteen oli seuraava esitys Ilomantsin kunnan osakeyhtiöpohjaisesta ratkaisusta, jota esitteli Ilomantsin entinen kunnanjohtaja Markku Lappalainen. Tämä vastaava asia oli toteutettu osuuskuntapohjaisesti Rääkkylän kylillä. Sekä Ilomantsin että Rääkkylän tapauksessa oli hyviä esimerkkejä siitä kuinka yritystoiminnan saanti kylille ilman hyviä yhteyksiä on lähestulkoon mahdotonta.

Monipaikkaisuuden teema oli jatkumoa Kajaanin seminaarille. Tästä asiasta saimmekin kuulla erinomaisen professori Hilkka Vihisen esityksen. Samalla viikolla esille tulleet Tilastokeskuksen karmaisevat ennusteet nousivat esille vähän eri valossa kun saimme tutustua todelliseen tilannekuvaan miten suomalaiset ovat sijoittuneita eri vuodenaikoihin. Tutkitun tiedon pitäisi vaan nousta kunnolla esille. Kaksoiskuntalaisuus taitaa olla vain asia, joka halutaan laittaa maton alle vaikkapa pääkaupunkiseudulla. Monipuolinen julkinen keskustelu olisi ainakin paikallaan ja ehkäpä sitä kautta voisi nousta esille ihan tuoreita näkökulmia.

Iltapäivän aluksi kuultiin mielenkiintoinen Juri Laurilan esitys Alykylä-formaatista. Tämä rakentamisen ja suunnittelun filosofia sisältää suuren joukon asioita joista juuri puhutaan. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan toteutuksia.

Paikalliset kylät olivat myös hyvin esillä. Vuoden Pohjois-Karjalan kylä Rikkaveden kyläyhdistys todisti voimansa neuvokkuudellaan ilman kunnollista nettiyhteyttä. Mitäköhän sitten tapahtuukaan kun nämä asiat saadaan kuntoon? Hienot esitykset kuultiin myös entiseltä valtakunnalliselta vuoden kylältä Vuonislahdelta ja Kolin kotiseutuyhdistykseltä.

Timo Vattulainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *