Kuukausi: syyskuu 2019

Digi, neuvonta, liikkuminen, opetus ja nuorten näkökulma

Kaikki olennaisia tulevaisuuden maaseudulle tähyiltäessä. Ne olivat myös teemoja tämän vuotisen Lokaalin työpajapäivässä, jossa jatkettiin Kajaanissa aloitettua keskustelua älykkään kylän konseptista. Ja mikäpä oli keskustellessa, kun paikan päällä oli toistasataa maaseudun aktiivia ja asiantuntijaa.  

Kauhavan elokuisessa perjantaissa asiaa tuntevien alustusten jatkoksi puristettiin työpajoissa napakoita näkemyksiä kunkin teeman olennaisimmista tavoitteista. Näistä sitten yhdessä äänestettiin ne kaikkein olennaisimmat. Tässä katsaus siihen, miltä tulostaululla näytti.

Digitaalisaation edistäminen maaseudulla

Toimivat verkot ovat maaseudun mahdollisuus. Ne antavat tasavertaiset mahdollisuudet tehdä työtä, opiskella, saada palveluja ja harrastaa. Kannatetuimpaan näkemykseen kiteytyy hyvin koko paletti: huoli, tarve, merkitys ja vaikutus. Sama verkko- ja kuituyhteyteen liittyvä tasa-arvokysymys oli keskiössä muissakin ehdotuksissa. Koulutus, lähituki ja helppokäyttöisyys nähtiin keskeisinä, kun mietitään digin/verkon mahdollistamia toimintoja.

Maaseudun liikenne- ja kuljetusratkaisut

Asenne ja lakimuutos. Kahteen sanaan tiivistyy paljon. Nyt erityisesti sillä ajatuksella, että olisi nykyistä mahdollisempaa kehittää ja käyttää yhteisiä kuljetuksia ja monipalveluautoja. Samoin suunnitella sovelluksia, joilla tilata kuskia, kuljetusta ja palvelua. Eri osapuolilta tarvitaan tahtoa ja valmiutta istua samaan pöytään purkamaan pullonkauloja palkitsevan paketoinnin tieltä. Jakamistalouteenkaan ei siirrytä itsestään. Eikä yhdessä yössä. Ollaan siis yhteisellä ja kokeilemista kaipaavalla asialla, mikä näkyy myös opetuksen nostoissa.

Kyläkoulun kekseliäät ratkaisut

Yhteistyöllä joustavuutta ja etäopetuksella rikkautta – yli kuntarajojen. Myös tämän tavoitteen viesti heijastaa sitä mitä maaseudun kehittämisessä ja aluekehittämisessä yleisemminkin perään kuulutetaan. Ja sitä mitä myös edellä kaivattiin. Etäopetusratkaisut olivat keskiössä monessa ehdotuksessa joko ylipäätään mahdollisina/mahdollisempina, toimivien/uusien digiratkaisujen löytämisenä tai sitten konkreettisempina askelmerkkeinä, kuten säännöllisinä etäopetuspäivinä kylien monipalvelukeskuksissa.

Mielenkiintoinen ehdotus kokeiltavaksi oli myös kiertokoulu 2.0. Kouvolassa maan ensimmäinen päiväkotibussi starttasi matkaan 2017, joten uraa on jo avattu ajatuksen jalostamiselle.

Nuorten tulevaisuus maaseudulla

Positiivinen muistijälki maaseudun mahdollisuuksista nuorille auttaa palaamista maaseudulle. Samoin kuin maaseudun positiivinen imago – miten se sitten tietoisten nuorten mielessä määrittyy ja mitä tarkoittaa.

Osa muistijäljen ja identiteetin rakentumista ovat yhteisöllisyys sekä vastuun antaminen ja kannustaminen (osallistumaan, yrittämään, hyödyntämään osaamistaan). Paikalliset koulutusmahdollisuudet ja työpaikat ovat puolestaan edellytys sille, että lähtemiseen on ylipäätän todellisia vaihtoehtoja.

Kolilla jatketaan juttua

Seuraavaksi tartumme teemaan Älykäs kylä -seminaarissa Kolilla 1.10.2019. Esillä on mm. onnistuneita verkkoratkaisuja, monipaikkaisuutta sekä älykkäitä kyliä uudelta ja vanhalta pohjalta ponnistaen. Tule mukaan tai ole kuulolla (ks. www.suomen.tv).

Tämän jutun osalta tarkemmin päivästä ja tuloksista: www.lokaali2019.net, www.suomen.tv.

Sami Tantarimäki